Vips så har en vecka till gått! Nu närmar vi oss julen och den här veckan fick vi, om än bara för en liten stund, känna på lite vinterväder till alla barns stora glädje 🙂 De började genast att planera för pulkaåkning och andra snölekar! Vi får hoppas och tro att vi får snö som ligger kvar så småningom i alla fall.

Den här veckan har vi jobbat med bokstaven R och i måndags morse stod väskan på mattan. Den var packad med bokstaven R, ordbilderna astronaut, Vintergatan, solsystem, planeter och Big Bang, räknemåla, olika rim och ramsor, Elsa Beskows sagoskatt och rymdstenar. Katten Findus låg också i väskan, utklädd till Rymd-Rut 🙂

Som ni förstår så har rymden varit i fokus under veckan och vi har tittat på flera filmer och lärt oss om bl.a. Big Bang, solen och andra stjärnor och om vårt solsystem. Barnen har också målat egna rymdvarelser.

Vi har också lärt oss att det finns något som heter gravitation och såg en film på Christer Fuglesang när han äter godis ute i rymden. Vi testade också att äta godis, men vårt svävade inte 🙂

Med rymdstenarna tränade vi 5-kompisar (0+5, 1+4, 2+3, 3+2, 4+1, 5+0).

När vi var på Dansbaneberget fick barnen i uppdrag att hitta saker i naturen där man hör R samt bygga ett R av naturmaterial. Det gick ur bra som helst! De hittade bl.a. brädor, kottar, barr, gräs, grönmossa, pinnar, bark, jord m.m.
Här kan ni se två exempel på R:

Vi har också lärt oss lite nya ramsor och vi har läst Elsa Beskows Hattstugan och tränat på att rimma.

Vi har också “räknemålat” och gjort “prick till prick” för att befästa tallinjen.

Dessutom har vi hunnit titta på Pettson & Findus, Kattonauten vilket var väldigt passande och uppskattat!

Skattkärrsskolan är en trivselskola vilket bl.a. innebär att vi har trivselledare (elever på mellanstadiet) som bidrar till bättre sammanhållning och tryggare skolmiljö genom organiserad verksamhet på rasterna. Under tre förmiddagar/vecka är det s.k. TL-raster och den här veckan har vi deltagit på dessa aktiviteter. Det finns alltid flera olika aktiviteter att välja på och barnen har verkligen uppskattat detta så vi lär fortsätta att vara med 🙂

Vi har också stunder då barnen själva får välja vad de vill göra och det kan vara t.ex. att spela spel, leka i mysrummet, bygga lego, lägga pussel, sy, rita, pärla m.m.

Förra veckan var ju barnen författare och skrev egna sagor som de sedan, själva eller med hjälp av en vuxen, läste upp för sina klasskompisar. Det var väldigt uppskattat av barnen och de var så stolta över vad de åstadkommit  – vi hoppas att ni har fått ta del av dessa fantastiska sagor hemma 🙂 Och vi lär skriva fler sagor i skolan!

Månd 23/11: Dansbaneberget.

Onsd 25/11: Bild.

Torsd 26/11: Musik. Visastund.

Fred 27/11: Uteklassrummet.

Det är flera barn i klassen som har berättat om saker de har gjort hemma, t.ex. egna böcker, fina teckningar m.m. så nästa vecka vore det roligt om de som vill tar med sig något egentillverkat hemifrån och visar/berättar om det på vår visastund på torsdag.

Bibbi har varit sjuk hela den här veckan men vi hoppas att hon är tillbaka i klassen på måndag.

Trevlig helg önskar pedagogerna i FA